Blog

Prozrazuji tajemství stylistek aneb naučte se nakupovat a najít si svůj styl

17. 07. 2019

Většinu žen a mužů trápí stejný problém, nebaví je nakupování. Můžete mi věřit, protože tohle mi říkají lidé více jak 17 let. Je to i váš případ? Tak vám nyní prozradím mé tajemství úspěšného nakupování, které jsem získala za roky své praxe. V jednotlivých dílech vám postupně odkryji celý proces nakupování oblečení a také, jak objevíte svůj styl. Je to jednoduché, když víte jak na to!

„Nebaví mě chodit nakupovat oblečení. Nevím, kam mám jít nakupovat. Běhám z jednoho obchodu do druhého a nic stejně nekoupím. Nikdo mi neporadí. Neumím zkombinovat oblečení. Nevím, co mi sluší.“ Tak těchto starostí se vás pokusím postupně zbavit, když se necháte inspirovat mým návodem, ve kterém vám odhalím tajemství nakupování.

Nejdříve je nutné poznat váš styl. Jak se poznává styl, vám prozradím v dnešním článku. Potom vás naučím, jak kombinovat oblečení podle unikátního modelu Kapsle 3-2-1. Stačí totiž jen malé množství oděvů k vytvoření ideálního šatníku. Pak bude následovat příprava před nákupem. Vytvoříte si nákupní seznam. Dozvíte se, jak si určit svůj módní styl, abyste našli pro sebe ten správný obchod. Ukáži vám, jak se orientovat v nabídce obchodů. Obchody s oděvy nejsou jen věšáky s oblečením! Je to promyšlený systém, který vám pomáhá s nákupem a se mnou ho poznáte. Důležité je i zjistit, jaké máte skutečné proporce a jak s nimi pracovat. Jen tak pak můžete vylepšit svoji postavu díky správnému výběru oblečení. A v posledním díle vám prozradím triky a ukázky dobrého stylingu.

Jak najít svůj styl? Podívejte se nejprve do svého šatníku!

Objevit svůj styl znamená objevit sebe sama. Styl je osobitý vizuální projev, kterým se vyjadřuji a to pomocí tvarů, barev, vzorů a materiálů. Tyto symboly v sobě mají konkrétní informaci stejně tak, jako slovo. Oblečením, doplňky, účesem a make-upem vytvářím svůj obraz. Styl totiž vyjadřuje vaše vnitřní já. A podle toho si tvoříme šatník. Můžeme v něm i vyčíst informace o tom, jak se vidíme, co si o sobě myslíme nebo to co chceme, aby si o nás mysleli ostatní. Váš vzhled by měl být v souladu s tím, jací doopravdy jste.

Jak získávám konkrétní obrysy stylu mých klientů a proč to potřebuji? Vždy začínáme pohledem do jejich šatníku a roztříděním jednotlivých kusů. Nejprve dostanou malý úkol: Vyberte ze svého šatníku 15 – 20 kusů oblečení, o kterém můžete říci, že je vaše oblíbené, ve kterém se cítíte dobře a zároveň vám i sluší. Když je mají vybrané, tak si na těchto kusech oblečení přesně definujeme, čím to je, že je mají tak rádi? To je důležitý krok. Rozložíme si oblečení na postel a pokud si budete chtít i vy tento návod zkusit, tak si do příštího dílu připravte odpovědi na tyto otázky (platí pro ženy i pro muže):

Jaké máte rádi barvy a jaké odstíny. Jestli volíte jednoduchý střih, komplikovaný nebo rovné linie, vrstvený s detaily, různými prostřihy nebo asymetriemi? Jestli jsou vzory organické, rovné, květiny, proužky, motiv, grafický potisk? Jaký máte rádi materiál: měkký, hrubý, tvrdý/tuhý, splývavý, lesklý, matný, průhledný? Zda je látka přírodní, umělá, kůže, vlna, úplet, hedvábí, bavlna, len, manšestr, samet, satén? Jaké délky či výstřihy jsou oblíbené?

Tímto novým pohledem na váš šatník jste o sobě získali mnoho nových informací. Najednou vidíte, že svůj určitý styl již máte. Že si jej přirozeně tvoříte. Z toho já pak vycházím a nikdy se klienta nesnažím předělat na jiný styl. Teď, když už známe základ pro váš styl, tak už ho stačí jen rozvinout. Bohužel tato fáze je obvykle náročnější a aby dopadla tak jak má, tak se podle mých zkušeností neobejde bez odborníků.

Poznáním vašeho stylu se zařadíte do konkrétního módního stylu. To je důležité proto, že vás to nasměruje do správných obchodů. A jaké jsou to konkrétní módní styly, tak to vám popíšu v jednom z příštích dílů. Pokud se i vy podíváte do svého šatníku tímto novým způsobem, udělali jste krok, který neudělalo 90 % lidí, a proto stále tápou při výběru oblečení a jsou v obchodech nešťastní. Odpovědět si na to, jaký je váš oblíbený střih kalhot, šatů či sukně, poznat své opravdu oblíbené barvy vám dá možnost nepodléhat „doporučením“ okolí, které vás nezná. Jediný, kdo vás zná nejlépe, jste přece vy sami.

Využijte prázdnin k tomuto kroku, protože v září začíná podzimní sezóna a můžete už nakupovat podle mých doporučení.

Přeji vám odvahu se do toho pustit a slibuji vám, že radost a lehkost, kterou prožijete, bude euforická 😊

Anebo mě navštivte v ateliéru, s již vámi vybraným oblečením ze šatníku, a najdeme váš styl společně! Těším se na vás.

Krásné léto

Lenka

Tip:

Jak dokončit třídění šatníku?

Vyberte ze šatníku i ty kusy oblečení, které se vám líbí, ale vlastně je moc nenosíte. Zjistěte proč. Odpověď vám odhalí chyby, které jste při výběru udělali. Např.: podlehla jsem kamarádce nebo prodavačce, nemám vlastně ráda ten materiál… Z takových zjištění mají moji klienti vždy radost. Pokud máte v šatníku oblečení, které vám nesluší nebo ho nemáte vlastně rádi, tak jej ihned vyřaďte. Projděte takto všechno oblečení a pročistěte celý šatník. Oblečení, které jste neměli 2-3 roky na sobě dejte pryč. Opravdu ho již nebudete nosit! Pocit, že máme plnou skříň, ale oblečení z ní v 80 % nenosíme, vytváří tu často používanou větu „Nemám co na sebe, i když mám plnou skříň!“ Staré a obnošené oblečení vyhoďte. Hezké kousky se mohou dát do bazarů či kamarádce. Šatník, který, budete milovat, obsahuje jen ty kousky oděvů, které máte rádi, dělají vám radost a vypadáte v nich skvěle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × pět =